Was de zeedijk er niet, dan zou meer dan de helft van ons gebied onder water staan. Wij beheren de 27 kilometer lange zeedijk tussen Delfzijl en de Duitse grens.
​Verbetering zeedijk
Onze zeedijk is veilig. Maar voor de toekomst moeten we een deel van deze dijk versterken. Dit komt door steeds hogere normen vanwege de klimaatverandering. We willen de dijk verbeteren door het talud flauwer te maken, zodat het de rake golfklappen vanaf de zee op kan vangen. Dit flauwe talud wordt bekleed met gras. We noemen het de Brede Groene Dijk. De klei die hiervoor nodig is, halen we uit de omgeving. Daarmee voorkomen we heel veel transportbewegingen.
Beheer zeedijk
Een sterke grasmat is van belang voor een stevige zeedijk. Daarom maaien we het gras op de dijk regelmatig en kort. Daar waar kan grazen schapen. Dit scheelt in het aantal maaibeurten en bovendien verdichten ze de grasmat met het getrappel van hun hoefjes. Runderen en paarden zijn daarvoor te zwaar. Zij zouden de dijk juist kapot maken. De dijk mag niet beschadigen. Daarom staan er langs de dijk speciale kasten, als rust- en uitzichtpunt voor torenvalken. Die torenvalken vangen muisjes en ander ongedierte, om te voorkomen dat ze gaten en gangen in de dijk graven.
Genieten van de zeedijk
De zeedijk is voor ieders veiligheid, maar biedt ook een prachtig uitzicht op de Eems-Dollard. Fietsers en wandelaars zijn van harte welkom om te genieten van dit unieke gebied. Kiek over de Diek is een fietspad tussen Lauwersoog en Nieuwe Statenzijl. Het fietspad loopt afwisselend over, voor en achter onze zeedijk. Al fietsend over de dijk heb je een fantastisch uitzicht, met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant de Groninger aardappel-, graan- en koolzaadvelden.