Stand van zaken in werkgebied Hunze en Aa’s

Met een tussenevaluatie hebben we in beeld gebracht waar we in 2023 staan met het bereiken van KRW-doelen. Ook hebben we een doorkijk gemaakt naar wat we verwachten voor 2027.

Uit deze tussenevaluatie blijkt dat de inspanningen die we de afgelopen jaren hebben gedaan voor een betere waterkwaliteit (samen met andere partijen) een goed effect hebben. Zo verwachten we dat in 2027 12 van de 16 KRW-waterlichamen zullen voldoen aan het biologisch doel.

We zijn er in het werkgebied van Hunze en Aa’s echter nog niet. Het grootste probleem is dat er nog te veel chemische stoffen in het water terechtkomen. Ook zien we in onze monitoring de effecten terug van grote hoeveelheden neerslag of langdurige droogte, die onder meer leiden tot hogere stikstof- en fosfaatgehalten.

Landelijke evaluaties laten zien dat het op dit moment zeer waarschijnlijk is dat vrijwel nergens in Nederland alle KRW-doelen worden gehaald in 2027.

Hoe staan we ervoor in het gebied van Hunze en Aa’s?

In de tussenevaluatie is per KRW-waterlichaam beschreven hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt. Uit deze evaluatie blijkt dat in ons beheergebied veel subdoelen nu al worden gehaald. We verwachten dat in 2027 de meeste doelen worden gehaald. Dit komt doordat we al veel inrichtingsmaatregelen uitgevoerd hebben en het effect van deze maatregelen op doelbereik goed hebben ingeschat. Op meerdere plekken hebben we wel zorgen of het doelbereik wel ‘robuust’ is. In natte jaren bijvoorbeeld, komen er meer nutriënten (stikstof en fosfor) en milieuvreemde stoffen in het water terecht, waardoor doelen niet worden gehaald en normen worden overschreden.

Een belangrijk zorgpunt zijn de chemische stoffen. We meten regelmatig overschrijdingen van stoffen die vanuit de KRW zijn genormeerd. Met name overschrijdingen van ammonium, een aantal metalen en PBDE’s (dit zijn vlamvertragende stoffen waarvan het gebruik inmiddels sterk is ingeperkt) komen veelvuldig voor. Dit heeft grote invloed op de oordelen voor de KRW. Volgens de systematiek van de KRW (‘one-out, all-out’) betekent dit dat in 2023 in geen enkel waterlichaam de ecologische en de chemische toestand voldoen.

Overigens zijn de overschrijdende stoffen niet uniek voor ons gebied. Ze overschrijden ook in andere delen van Nederland. Ook hebben we vaak geen mogelijkheden om deze stoffen aan te pakken. We kunnen hiervoor geen regels stellen (hiervoor zijn andere overheden aan zet) en we kunnen deze stoffen niet uit het water halen.

Meer informatie over stand van zaken KRW bij Hunze en Aa’s

In de tussenevaluatie wordt uitgebreid ingegaan op de stand van zaken in 2023. Inclusief een overzicht per KRW-waterlichaam in ons gebied (5 beken, 7 kanalen en 4 meren). Daarnaast zijn er KRW-factsheets van deze wateren beschikbaar. Deze KRW-factsheets bevatten per waterlichaam een beschrijving, de doelen en toestand, functie, belastingen en effecten, maatregelen en een overzicht van toegepaste uitzonderingen en bijbehorende motiveringen. 

KRW-factsheets Hunze en Aa’s

Terug naar Kaderrichtlijn Water (KRW)