Aanpassingen watersysteem ten westen van Veendam

Het bedrijf Nedmag wint in de omgeving van Veendam magnesiumzout. Als gevolg hiervan daalt de bodem ten westen van Veendam. Dit vraagt aanpassingen in het watersysteem.

Planning: In voorbereiding

Het magnesiumzout dat Nedmag wint, bevindt zich in een zoutlaag, zo’n 2000 meter onder de grond. Als waterschap zorgen wij ervoor dat we waterpeilen mee laten dalen met de bodemdaling, zodat de waterhuishouding in het gebied niet verslechtert. Daarvoor zijn verschillende maatregelen nodig, zoals de aanleg van enkele stuwen en gemalen, peilaanpassingen en extra ruimte voor water.

Het gebied waar peilaanpassingen en waterhuishoudkundige maatregelen nodig zijn, ligt ten westen van Veendam, ten zuiden van Sappemeer, ten oosten van het Zuidlaardermeer en ten noorden van Spijkerboor.

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 14 februari 2024 hebben we twee informatiebijeenkomsten gehouden voor omwonenden en geïnteresseerden over de plannen, de nieuwe peilbesluiten die nodig zijn en het vervolg. De beide bijeenkomsten zijn in totaal door circa 100 mensen bezocht. Tijdens de bijeenkomsten is onderstaande presentatie toegelicht.

Maatregelenplan en peilbesluit

Ons dagelijks bestuur heeft 3 september 2024 besloten over het maatregelenplan en een nieuw peilbesluit. Peilaanpassingen volgen de bodemdaling en zullen in de toekomst worden doorgevoerd in stappen van 5 centimeter (op basis van de gemeten actuele bodemdaling).

Het zogenoemde ‘ontwerp-peilbesluit’ heeft daarna ter inzage gelegen (van 10 september tot en met 22 oktober). Volgend hierop vindt de definitieve besluitvorming plaats. Daarbij zal worden ingegaan op de ingediende zienswijzen. We verwachten dat ons algemeen bestuur begin 2025 de nieuwe peilen zal vaststellen.

Het maatregelenplan richt zich op de maatregelen die nodig zijn om onze waterpeilen met de bodem te kunnen laten meedalen. In het gebied komen er twee nieuwe gemalen en drie nieuwe stuwen bij. Daarnaast zal een bestaande stuw worden verwijderd en wordt een syphon vervangen door een met een grotere diameter. Ook moet er in enkele peilgebieden extra ruimte voor water worden gevonden (circa 1,25 hectare), om extreme neerslag te kunnen opvangen. Daarbij houden we rekening met klimaatverandering. De extra ruimte willen we vinden door enkele hoofdwatergangen te verbreden. Over de aankoop van de hiervoor benodigde gronden zijn we in gesprek met betrokken grondeigenaren en erfpachters.

De werkvoorbereidingen voor de verschillende maatregelen gaan nu van start. We verwachten dat de uitvoering eind 2025 zal plaatsvinden.

Afspraken met Nedmag

Als waterbeheerder gaan wij niet over de vraag of zoutwinning al of niet wenselijk is. Dit is voor ons een gegeven, want het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft hiervoor een winningsvergunning afgegeven aan Nedmag. Wel hebben wij harde afspraken met Nedmag gemaakt over het waterbeheer dat moet worden aangepast aan bodemdaling die het gevolg is van de zoutwinning. Voorwaarde is dat er geen sprake mag zijn van verslechtering van het goed en veilig functioneren van het watersysteem voor wat betreft waternatuur, milieu, duurzaamheid en waterveiligheid. De kosten die hiermee zijn gemoeid, worden volledig vergoed door Nedmag.

In een eerder stadium hebben wij beroep ingesteld tegen het instemmingsbesluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor het nieuwe winningsplan van zoutwinbedrijf Nedmag. Dit omdat wij aanvankelijk niet tot goede afspraken konden komen met Nedmag over compensatie. Eind 2021 zijn we tot overeenstemming gekomen met Nedmag en verviel de aanleiding voor het beroep dat we hadden ingesteld. Zie voor meer informatie ons nieuwsbericht van 9 december 2021.

Onderzoek naar maatregelen

Royal Haskoning DHV heeft de gevolgen onderzocht van de bodemdaling door zoutwinning voor de waterhuishouding. De maatregelen die we willen nemen zijn gebaseerd op de uitkomsten van dit onderzoek. Zie voor meer informatie het onderzoeksrapport.