Van 18 tot 25 februari was een delegatie van waterschap Hunze en Aa’s in Burkina Faso. Dit als onderdeel van de Blue Deal. De Blue Deal is opgezet vanuit de Nederlandse waterschappen, samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Waterstaat. Het doel is om in 2030 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden over de hele wereld aan meer, beter en veiliger water te helpen. Ons waterschap draagt hieraan bij, onder meer in Burkina Faso. Samen met collega’s van Wereld Waternet en Drents Overijsselse Delta vetrokken we op 18 februari naar de hoofdstad Ouagadougou. De aanleiding van het werkbezoek werd gevormd door de ondertekening van de tweede fase van het Blue Deal programma in Burkina Faso. Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink mocht dit programma namens de Nederlandse waterschappen ondertekenen. Dat gebeurde in een uitgebreide ceremonie op dinsdag, waarbij ook veel lokale en nationale pers aanwezig was.
Mooi om te zien was de enorme betrokkenheid van de lokale waterschappen. Zij omarmen de Blue Deal en dragen het programma echt. Dat kwam vooral tot uiting op woensdag. Eén van de hoogtepunten uit het diverse programma. In een uitgebreide sessie werden die dag de resultaten van de eerste fase van de Blue Deal getoond. Er is een waterschapsstructuur, lokale organisaties dragen de projecten en zijn bijzonder enthousiast over het vervolg. Een voorbeeld: één van de opgaves heeft alles te maken met de waterhyacint. Dat plantje, dat velen van ons kennen uit de vijver in de tuin, heeft daar een verwoestende werking. Het overwoekert alles, verdampt enorm veel schaars water en is slecht voor de biodiversiteit. De afgelopen jaren is geëxperimenteerd met niet alleen het verwijderen van de plant, maar ook is gekeken naar nuttige toepassingen. Want alleen als er een nuttige toepassing is kan er echt serieus gewerkt worden aan het verwijderen van de plant. Het plantje is een prima bron voor het maken van biodiesel, maar ook compost of zelfs hoedjes en dergelijke. De komende jaren komt het eropaan. Lukt het om deze producten te vermarkten. Er is een bijna onuitputtelijke bron van planten, dus hoe mooi is dat deze met bestaansperspectief gebruikt kan worden. Hierover was een groot enthousiasme. In één van de armste landen ter wereld, is perspectief bieden enorm belangrijk. Lokaal eigenaarschap is hierbij een belangrijke voorwaarde. Goed om te zien hoe dit wordt opgepakt!
Rond dat programma van terugblikken op fase 1 en de ondertekening van fase 2 werd gesproken met diverse vertegenwoordigers. Zo spraken we uitgebreid met de hoogste ambtelijke vertegenwoordiger van het ministerie van water, de Nederlandse ambassade, de EU en de minister van Water, Milieu en Sanitatie. Er wordt nagedacht over een nieuwe strategie voor de westelijke Sahel. Daarin zal water, als drager voor ontwikkeling, naar verwachting een stevige plek krijgen. De minister bedankte de Nederlandse waterschappen voor het meerjarige commitment met de bevolking van Burkina.
Tot slot is een overeenkomst ondertekend voor twee pilotprojecten die tot doel hebben erosie tegen te gaan en CO2 vast te leggen. In totaal zullen 25.000 bomen worden gepland in de regio Cassou, ten zuiden van de hoofdstad Ouagadougou. De Nederlandse Waterbank is via haar NWB-fonds de grootste financier. Ook Wereld Waternet en waterschap Hunze en Aa’s dragen hier financieel aan bij. Afrondend was het een nuttig, maar ook zeer indrukwekkend bezoek, met als conclusie dat het Blue Deal programma een significante bijdrage levert aan het verbeteren van de leefomstandigheden in Burkina. De weg is lang en moeizaam, maar deze zal zeker beetje bij beetje worden afgelegd.