Langs routes en belevingspaden zijn bladzijden uit het prentenboek ‘de Reis van de Regen’ te lezen. Op deze bladen lees je hoe belangrijk water is voor onze samenleving. Aan de hand van een opdrachtenboekje komen kinderen erachter wat er allemaal in het water leeft, hoe ze de kwaliteit van het water kunnen checken en waarom waterbeheer in onze provincie zo belangrijk is. Maar liefst vijftig basisschoolklassen uit de provincie Groningen doen mee.
Aftrap op 22 maart in Bourtange
De aftrap van het Verhalenpad vindt plaats op 22 maart om 8.30 uur bij de OBS Willem Lodewijck in Bourtange (Willem Lodewijkstraat 19). Gedeputeerde Hamster van Provincie Groningen, de dijkgraven Ten Brink en Van der Schaaf van de waterschappen en mevrouw Ebels (manager bibliotheken Biblionet Groningen) zullen het startschot geven. Johan Hamster licht toe: “Voldoende schoon en veilig water is belangrijk voor iedereen in de provincie Groningen. Dankzij het Verhalenpad staan kinderen hier op jonge leeftijd al bij stil en leren ze spelenderwijs welke invloed zij zelf hebben op het watersysteem.”
Verschillende locaties in Groningen
Het Verhalenpad is tot de zomervakantie op verschillende locaties in de provincie Groningen te bewandelen. De agenda staat op biblionetgroningen.nl/reis-van-de-regen.
Het belang van water
Waterschappen vinden het belangrijk kinderen te laten ervaren wat water doet, wat water met ons doet en wat het waterschap met het water doet. Om die reden houden zij zich bezig met educatie. Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Waterschap Hunze en Aa’s vertelt: “Fantastisch om kinderen dit prachtige, sfeervolle prentenboek langs sloten, kanalen en plassen te laten beleven. Op deze manier komt het boek echt tot leven.” “We starten met deze samenwerking op Wereldwaterdag” vult dijkgraaf Roeland van der Schaaf van Waterschap Noorderzijlvest aan. “Over de hele wereld staan we deze dag stil bij de waarde van water. Dat doen we dus ook in onze eigen Groningse regio. Omdat genoeg schoon water niet overal ter wereld vanzelfsprekend is. En we ook in ons land hard moeten werken om te kunnen omgaan met soms te veel en soms te weinig water.”
Liefde voor prentenboeken
Met het Verhalenpad verenigen we op een bijzondere manier het belang van water met liefde voor prentenboeken. Ilona Ebels (manager bibliotheken Biblionet Groningen) vertelt: “Met dit project brengen we de bibliotheek naar buiten. Onze dienstverlening hoeft namelijk niet alleen plaats te vinden binnen de muren van de bibliotheek. Met dit Verhalenpad kunnen kinderen in de buitenlucht, samen met bijvoorbeeld klasgenoten of familieleden, plezier hebben met lezen en meer leren over water. Zo werken we op een unieke manier aan de leesbevordering en het milieubewustzijn van kinderen.”
Activiteiten in de Groningse bibliotheken
Als aanvulling op het Verhalenpad worden in de Groningse bibliotheken voor jong en oud verschillende activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen regenstokken en schudbollen maken, waterspelletjes spelen of plastic monsters knutselen. Daarnaast vertelt een hydroloog tijdens een lezing meer over de uitdagingen waar de waterschappen voor staan en wordt er een quiz over plastic georganiseerd. De hele agenda staat op biblionetgroningen.nl/reis-van-de-regen.
Wereldwaterdag
22 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen als Wereldwaterdag, met het doel om mensen meer bewust te maken van de mondiale en nationale waterproblematiek. Meer informatie staat op https://www.un.org/en/observances/water-day.
————————————